torstai 24. lokakuuta 2019

Tämä pitää tietää ravinnostamme ja elinvoimastamme

Nyt ilmastohuolestuneisuuden aikana ollaan hysteerisiä lihantuotannosta ja sen ilmastovaikutuksista. Ihmisiä kehotetaan siirtymään kasvisperäiseen ruokavalioon. Haluan kuitenkin nostaa esiin toisenkin näkemyksen kasvisruuasta ja sen terveydellisistä vaikutuksista sekä luonnon elinvoimaisuudesta.

Kaikella elollisella on fyysinen keho sekä elämää ylläpitävä "eetterikeho", jota voidaan nimittää myös elinvoimaenergiaksi tai elinvoimakehoksi. Se on eräänlaista sähkön kaltaista voimaa, joka on vahvuudeltaan eri lajeilla erilainen. Tämä energia tai voimakenttä on kaikella elollisella, mutta on kadonnut kaikelta kuolleelta.

Kaikkein voimakkain energiakenttä on ihmisellä. Pienellä lapsella se on terve ja vahva, ikääntyessä tuo kenttä heikkenee, ja eniten se heikkenee sairauksien myötä. 

Kasvikunnassa elinvoimaenergia on vahvaa kuusella, mikä johtuu kuusen neulasten määrästä. Mänty ei ole yhtä vahva, ja koivussa on näitä heikompi energiakenttä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että koivunmahla ei ole niin hyvä "terveysjuoma" kuin väitetään, vaan se on pääosin vettä. Sen sijaan kuusenkerkät keväisin ovat erittäin terveellistä ravintoa ihmiselle juuri tuon energisoivan ja terveyttävän voiman ansiosta. Männynhavujuomalla ei silläkään ole kovin vahvistavaa energisyyttä. 

Elinvoima näkyy erinomaisesti koskemattoman metsän tai pihalla nurmiruohon kasvussa, joilla energisyyttä riittää voimalliseen kasvuun. Nurmi rehottaa jo muutaman päivän kuluttua leikkaamisesta. Leikkaaminen vie elinvoiman hetkeksi minimiin, mutta auringonpaiste vahvistaa sen uudelleen, ja kohta ruoho on taas elinvoimaisimmillaan.

Terveessä metsässä emopuiden tehtävänä on ylläpitää jälkikasvun elinvoimaa, samalla sienirihmastot lisäävät maaperän elinvoimaisuutta ja metsä rehevöityy terveellä tavalla. Metsän perkaaminen aukkohakkuilla on metsälle ja sen elinvoimalle erittäin tuhoisaa. 

Ihmisravinnossa kasvien elinvoima tarkoittaa sitä, että terveellisin ruoka noukitaan suoraan kasvis- ja juurespellosta, marjapensaasta tai luonnosta ja syödään mahdollisimman nopeasti poiminnan jälkeen. Kasvin elinvoima siirtyy sitä kautta syöjäänsä maksimaalisesti. Jos pellon mullan laatu, lannoitteen laatu tai vesimäärä ovat heikkoja, eivät siinä elävät kasvitkaan ole elinvoimaisia.

Kaupan kasvikset ovat kuljetettu usein kaukaa tai olleet varastoituneina päiviä tai viikkoja. Siksi niiden elinvoima on minimoitunut ja jopa tuhoutunut kokonaan tuon säilytyksen aikana. Mitä käsitellympää ja jalostetumpaa ruokaa syöt, sitä vähemmän saat siitä elinvoimaa. Mikrossa käyttäminen tuhoaa kaiken elinvoiman ruuasta, eli mikroruoka on käytännössä hyödytöntä. 

Viljatuotteet saattavat tarjota enemmän elinvoimaa, koska viljat kerätään kypsyneinä. Kuivaaminen vie viljojen elinvoimaenergiasta suuren osan.

Ihmisillä tulisi olla jokin tuorekasvisten poimintalähde: ikkunalaudalla salaatteja, yrttejä, vehnänorasta tai idätettyjä ravintolähteitä, kuten sinimailasen siemeniä tai herneenituja joitakin mainitakseni. Näistä saa terveydelle arvokasta elinvoimaa. Mitä enemmän syömme "suoraan pellosta ja luonnosta" -ravintoa, sitä energisempi, terveempi ja elinvoimaisempi on kehokin. 

Elinvoimaenergia ei tarkoita kasvin tai ruoka-aineen ravintoainesisältöä - siis kalorilähteitä kuten hiilihydraatteja, rasvoja tai proteiineja. Elinvoimaenergia tarkoittaa sitä, miten kasvin sisältämä "kasvuvoima" lisää ihmisen kehollista elinvoimaa ja terveyttä.

Moni voisi pitää tätä elinvoima-teoriaa hölynpölynä, mutta sitä se ei ole. Tiedekin on jo valjastanut mittarinsa ja anturinsa kasvienergian hyödyntämiseen. Aiheesta on kirjoitettu kirjoja ja julkaistu tiedevideoita. (Muutamia linkkejä alla.)

Jokainen voi testata tuoreruuan terveysvaikutuksia itsessään. Syö kokeeksi vaikka kuukauden ajan pelkkää mikro- ja valmisruokaa, sitten kuukauden ajan juuri poimittuja kasviksia, juureksia, marjoja, yrttejä, ituja, oraita, sieniä, viljoja ja tuoreita munia, kalaa, vasta lypsettyä maitoa tai vastaavaa, huomaat taatusti eron elinvoimassasi ja terveydentilassasi. 

Mitä tuoreempi ruoka-aine suuhusi vilahtaa, sitä terveempi ja energisempi on kehosi elinvoima.


Lähteet: 
Veikko Latvala 20.10.2019/ haastattelu

Hollantilainen yliopisto tutkii kasvien tuottamaa energiaa: 
https://www.youtube.com/watch?v=8wg4j-2eGvU

Yle: Kasvien salatut äänet:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/28/kasvien-salatut-aanet-avaruusromua-30112014

Leffa: The Secret Life of Plants:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=83&v=kTWcVnMPChM

TED: Suzanne Simard > How Trees Talk to Each Other
https://www.youtube.com/watch?v=Un2yBgIAxYs


(C) Copyright 2019 Tuula L.  







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti