tiistai 20. elokuuta 2019

Narsisti, Sosiopaatti, Psykopaatti ja Terve persoonallisuus

Keskuudessamme on ihmisiä, jotka elävät itseään ja omia tarpeitaan varten, ja pääasiallinen toimintatapa on hyväksikäyttää muita. Heitä luonnehditaan narsisteiksi, sosiopaateiksi tai psykopaateiksi. Sitten on niitä, joilla on terve persoonallisuus. Psykoterapeutti, tohtori Les Carter kertoo YouTube-kanavallaan, miten nämä persoonallisuudet eroavat toisistaan. Tässä lyhyesti.


1. Narsisti - Vähättelijä: Henkisesti ja omatunnoltaan alikehittynyt. Uskoo, että maailma pyörii hänen ympärillään ja muut ihmiset ovat vain häntä varten, yleisöä hänen omalla estradillaan, missä hän itse on päätähti. Vähättelee ja kritisoi muita ja korostaa kaikin tavoin itseään, haluaa johtaa ja olla muita parempi. Hyvin heikko empatiakyky, ei välitä muiden tarpeista vähääkään. Iloitsee lähinnä itsestään ja vihaa muita. Manipuloi ja hyväksikäyttää muita omien tarpeidensa toteuttamiseksi. Harhainen ja vaihtoehtoinen todellisuudentaju, elää illuusiossaan. Hyvin hankala ihminen, jonka kanssa on vaikea tulla toimeen.


2. Sosiopaatti - Juonittelija: Juonittelee jatkuvasti jotakin saadakseen haluamansa. Mitkään säännöt tai sopimukset eivät sido häntä, vaan pitää itseään kaikkien standardien yläpuolella. Muiden elettävä hänen ehdoillaan. Pitää itseään huippuälykkäänä, muita tyhminä, joten korostaa itseään tarkoituksenmukaisin tavoin, esimerkiksi kekseliäin tittelein tai väärillä nimikkeillä. Ajattelee olevansa etuoikeutettu kaikkeen, mitä saa päähänsä haluta. Moraalisäännöt eivät merkitse hänelle mitään, ei sitoudu sopimuksiin tai yhteisiin päätöksiin, vaan pettää muita pienissäkin asioissa. Elää hetken mielijohteen mukaan, sillä ajattelu on epäjohdonmukaista ja impulsiivista. Korostaa itseään ja erinomaisuuttaan omistamalla erikoisia "leluja" tai kertomalla "seikkailuistaan". On mukavuudenhaluinen nautiskelija, jota muiden pitää palvella. Ei kykene katumaan mitään, ei tunne tuskaa, häpeää tai syyllisyyttä lainkaan. Erottaa oikean väärästä, mutta se ei koske häntä itseään. Osaa käyttäytyä tarvittaessa hyvin, valehtelee taitavasti ja puhuu muita ympäri "omiin juttuihinsa". On kameleontti ja naamioiden mestari sekä taitava löytämään niitä, joita on helppo manipuloida tai pettää. Paljastumisen uhan alla syyllistää muita omista rikoksistaan tai petoksistaan ja laittaa muut maksumiehiksi.


3. Psykopaatti - Saalistaja: Omaa rikollisen mielen ja mielikuvituksen. Omatuntoa ei ole lainkaan, eikä minkäänlaista myötätuntoa muita kohtaan, ei myöskään vastuuntuntoa. Elää pelkästään itseään ja omia tarpeitaan varten. Tunne-elämältään hyvin kylmä ja teoiltaan jopa raaka tai julma, rankaisee "vastustajiaan" mielivaltaisin keinoin. On salaa tai avoimesti vihamielinen muita kohtaan. Muut ihmiset ovat vain käyttövälineitä. Haluaa dominoida, muut ovat hänelle alamaisia. Ei pärjää missään tavanomaisessa työssä tai työyhteisössä, sillä ei ota vastaan käskyjä tai pyyntöjä. Ei minkäänlaista yhteistyökykyä, vaan toimii oman päänsä mukaan. Ei sopeudu suuriin ihmisjoukkoihin. Pahimmillaan petomainen luonne, joka "saalistaa" ja hyväksikäyttää muita.


Yhteistä näille kolmelle: Sinä olet heidän alapuolellaan, sinua saa hyödyntää ja hyväksikäyttää, heitä ei kiinnosta sinussa mikään, he eivät kykene olemaan sinulle rehellisiä. Jos kykenet olemaan heidän kanssaan, he saavat sinut taatusti liemeen ja maksumieheksi tai vahingoittavat sinua muutoin. Jos koetat vedota moraaliin, myötätuntoon, oikeuksiisi tai vastuullisuuteen, he viis veisaavat vetoomuksistasi.

Tohtori Les Carterin mukaan näistä tyypeistä tehdään elokuvateollisuudessa (ja peliteollisuudessa) sankareita, ihailun kohteita, vaikka ovat vaarallista väkeä ja joista pitää pysytellä mahdollisimman kaukana. 


4. Terve persoonallisuus: 

a) Utelias ja avoin: etsii jatkuvasti tietoa ja kokemuksia, runsas mielikuvitus, runsaasti erilaisia kiinnostuksen kohteita ja tietotaitoa, omaksuu ja oppii asiat nopeasti, tekee ja opiskelee mielellään uusia asioita tai taitoja ja seuraa uteliaana yhteiskuntaa ja ympäristöään. Hyväksyy ihmiset sellaisina kuin ovat, sitoutuu sovittuihin asioihin ja ihmisiin, tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa, kuuntelee heidän mielipiteitään ja oppii niistäkin uutta. Kyselevä, etsii itsenäisesti vastauksia ja soveltaa tietojaan monin eri tavoin.

b) Tietoisuus ja henkisyys: On tärkein terveen ihmisen tuntomerkki. On erittäin tietoinen henkisistä ilmiöistä, rehellinen ja luotettava, tekee sitä mitä lupaa, täsmällinen, kohtelias, avulias, vastuuntuntoinen, hyvä havainnoimaan asioita, tietoinen omasta itsestään mutta ei korosta itseään. Sujuva ja selkeä ulosanti, perustelee mielipiteensä, huomioi muut ihmiset ja heidän tarpeensa aina, pitää salaisuudet, siisteys silmiinpistävää. 

c) Ulospäinsuuntautunut ja miellyttävä: Sujuva ihmisten kanssa, helppo tulla toimeen, sillä muut yleensä pitävät tästä tyypistä, pyytävät neuvoja tai apua ja uskoutuvat hänelle. Juttelee mielellään, ei pelkää tutustua uusiin ihmisiin, ystävällinen, vakaa, helposti lähestyttävä, vakuuttava ja luotettava, on kiinnostunut toisten sanomisista ja tuntemuksista. Tarjoaa aina apuaan ja tietojaan pyydettäessä, saa muut tuntemaan itsensä tärkeiksi, kannustava, hyväntahtoinen, reilu, oikeudenmukainen, positiivinen ja iloinen, yhteistyökykyinen, havaitsee ihmisten tarpeet helposti ja nopeasti. 

d) Kunnioittava asenne: Tunteissaan vakaa, käytös hillitty ja muut huomioon ottava, kunnioittava ja kohtelias, kontrolloi omaa käytöstään ja tapojaan, vakaa elintavoissaan, terve ja ryhdikäs ulkonäkö, haluaa parantaa muiden mahdollisuuksia ja kasvaa osaajana ja ihmisenä, suunnittelee ja tekee aikatauluja mielellään, johtaa mieluiten esimerkillään ja opastaa, osallistuu terveisiin asioihin, hyvä ystävä.


Tohtori Les Carterin mukaan nämä ihmiset vaikuttavat myös olemuksellaan, heillä on rohkeutta, viisautta, tietoa ja taitoa, mutta näitä ei osata tunnistaa tai arvostaa, vaikka ovat taitavia ihmisten kanssa ja osaavat vaikuttaa parhaalla mahdollisella tavalla muihin.


Luin aikoinaan Platonin Valtio-teoksen, jossa Sokrates selvitti viisaan ihmisen laatua: tärkeintä on olla ensisijaisesti rehellinen, sillä siitä seuraa oikeudenmukaisuus, siitä hyvä järjestys, jolloin syntyy kauneus, jossa ilmenee hyvyys ja on todellinen totuus, joka on todellista viisautta. Paremmin ei voisi sanoa! 

Vaihtoehtoisesti kannattaakin miettiä sitä, että jos jokin ilmenee epäoikeudenmukaisuutena, on se aina epärehellisyyttä, sitä seuraa epäjärjestys, rumuus, huonous ja valheellisuus sekä siitä johtuva tyhmyys.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti