keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Raha - väärä paha

Raha kiinnostaa kaikkia, varsinkin kun sitä ei ole tai sitä halutaan enemmän. Rahan tienaaminen ei kiinnosta ihmisiä niin paljon kuin rahan omistaminen ja käyttäminen. YouTubessa on runsaasti videoita rahan tienaamisesta, sijoittamisesta ja säästämisestä. Poliitikot tuhlaavat kansalaisilta ja yrityksistä kerättyä rahaa, pieni osa heistä koettaa jopa sijoittaa sitä tuottavasti. Miksi raha herättää niin paljon intohimoja?


Mikä on rahaa? Mistä sitä tulee? Miksi sitä on joillakin enemmän kuin toisilla?

Kävelet rahan päällä

On ymmärrettävä, että jokainen meistä käytännössä kävelee rahan päällä. Rahaa syntyy siitä, että sinä menet metsään, keräät marjoja tai sieniä ja myyt niitä eteenpäin, vaikkapa torilla tai vihannestukkuun. Saat korvauksen. Olet synnyttänyt rahaa itsellesi. Mikä tahansa luonnon elementti on siis rahaa, joka vain odottaa muuntamistaan sellaiseksi.

Mikäli olet lahjakas jossakin taidossa, esimerkiksi laulajana, säveltäjänä, puhujana yms. ja esiinnyt tai teet julkaisun, eli tuotteistat osaamistasi, saat korvaukseksi rahaa. Kaikki kyvyt voidaan muuntaa rahaksi. 

Samoin työnteko jollekin yritykselle tai muulle taholle on osaamisesi myymistä, mistä saat palkkaa eli rahallista korvausta. 

Valtion ja pankkien raha tulee sinulta

Kunnat ja valtio haluavat osingoille sinun osaamisesi tai yrityksesi tuottamasta arvosta. Siksi maksat saamastasi rahallisesta korvauksesta lukuisia erilaisia veroja ja maksuja, joilla yhteiskuntaa ja sen toimintoja ylläpidetään. 

Poliitikot päättävät, minkä verran sinulta veloitetaan ja mihin tuo veloitettu raha käytetään. He itsekin saavat tuosta samasta potista oman palkkansa, samoin kuntien ja valtion sekä valtiollisen kirkon työntekijät. 

Pankit syntyivät aikoinaan siitä, että esimerkiksi kullankaivajat, kauppiaat, karjanomistajat saivat osaamisestaan niin paljon rahaa, että sen säilyttäminen omissa patjoissa ja komeroissa kävi vaaralliseksi. 

Varkaat halusivat itselleen toisen tekemää rahaa, joka piti viedä turvaan. Vastineeksi talletuksista pankit myönsivät korkotuottoa asiakkaittensa rahoille. Jotta pankki pysyi taloudellisesti pystyssä, lainasi se tuota samaa rahaa eteenpäin, jolloin pankki sai korkotuottoa. 

Nyt valtioiden keskuspankit lainoittavat pankkeja, jotka lainoittavat omia asiakkaitaan. Pankit myös sijoittavat asiakkaittensa rahoja erilaisiin arvopapereihin, joista saavat tuottoja - joskus myös tappioita. Nykyään näitä erilaisia sijoitusintrumentteja on lukematon määrä. Sinäkin voit alkaa sijoittajaksi laittamalla rahaasi sijoitustuotteisiin. Monet ihmiset ovat taitavia sijoittamaan ja vaurastumaan sitä kautta.

Kaikki edellä kuvattu on vain karkea malli rahan synnystä ja siirtymistä eri tahoille. Rahassa tai sen tekemisessä ei ole mitään pahaa. Se, miten itse suhtaudut rahaan ja sen tekemiseen, on ratkaisevaa.

Asenteita rahan omistamiseen

1. Ahneus. Jos rahan mahdollisimman runsas omistaminen on tärkeintä, käytät silloin kaikki taitosi ja kykysi tämän päämäärän saavuttamiseen. Ongelma synty silloin, kun mikään määrä rahaa ei riitä tai jos käytät petollisia keinoja tavoitteidesi saavuttamiseen. Ahneus ja petos kostautuvat ihmiselle tavalla tai toisella, aina. Rehellisyys, ahkeruus ja kiitollisuus tuottavat myös tulosta, mutta jälki on aina hyväksi itselle ja muille.


2. Kateus. Mikäli pidät joidenkin ihmisten rikkautta pahana ja ajattelet, että yhteiskunnalliset ongelmat ratkeavat rikkaiden varojen uudelleen jakamisella ihmisille, olet kateuden sokaisema. 

Kateus synnyttää vääristyneitä käsityksiä rahan kierrosta ihmisten välillä, yhteiskunnassa ja koko talousympäristössä. Kateuden sokaisemassa yhteiskunnassa ihmiset kärsivät, koska liiallinen verotus tappaa uutta hyvää synnyttävän yrittäjyyden ja passivoi ihmiset. 

Köyhyys lisääntyy, koska raha keskittyy ja pysähtyy valtion instansseihin ja pankkeihin, jolloin se ei enää kierrä eli ei ole tuottamassa hyötyä. 

Kateuden tuhoavan voiman voi havaita jo päiväkoti-ikäisten lasten käytöksessä: kun kateellisuudesta ärtyisä lapsi pyrkii tuhoamaan tai anastamaan toiselta tämän lelun tai herkun, siitä syntyy itku ja parku, viha ja kosto, sitten kiusaamista, kunnes kiusattu tai kiusaaja poistuu. Kaikki kiusaaminen syntyy kateudesta.


3. Laiskuus. On ihmisiä, joita rahan omistaminen kiinnostaa, mutta sen tekeminen ei. Vieroksutaan omien kykyjen kehittämistä ja käyttämistä, sillä siitä koituu liikaa vaivaa. On kivempi tehdä jotakin itselle mieluisaa, jonka joku muu maksaa. 

Lottoaminen ja muut rahapelit saattavat viehättää, mikä voi johtaa velkaantumiseen ja taloudelliseen ahdinkoon. 

Ongelma on siinäkin, että mitä enemmän yhteiskunnassa on näitä ei-työllisiä mutta työkykyisiä ihmisiä, nostaa se työtä tekevien ja yritysten maksamaa verotaakkaa sekä pahimmillaan myös valtion velkaa, jonka työlliset ja yritykset joutuvat maksamaan veronkorotuksina.


4. Velkaantuminen. Suurin osa rahasta on nykyään velkaa. Pankit luotottavat toisiaan, valtioita, kuntia, yrityksiä, kotitalouksia jne.. Velasta peritään aina korkoa ja vakuuksia, jotka ovat luotonantajan turva. Velka on luottamusta, toivoa ja uskoa siihen, että se kyetään maksamaan pois jollakin aikavälillä. Velka on siis ennakkorahaa, jota ei vielä ole  olemassa. Velallisen on kyettävä ansaitsemaan rahat ottamansa velan ja sen koron hoitamiseksi omien elinkustannustensa lisäksi. 

Ongelma ilmenee silloin, jos tienattavan rahan määrä vähenee yllättäen joko tuhlaamisen, kustannusten nousun tai työn vähenemisen takia. Silloin vakuutena olevan omaisuuden arvo putoaa myös. 

Jokainen ihminen joutuu jossakin elämänsä vaiheessa kohtaamaan ongelmatilanteita rahan kanssa. Talouden käänteet eli nousu- ja laskukaudet ovat realiteetti, jonka takia elämäntilanteet muuttuvat joko suotuisiksi tai katastrofeiksi. Näissä aalloissa syy ei ole koskaan rahassa, vaan ihmisten toiminnassa.

Profeetoilla on ennalta saatua tietoa talouteen vaikuttavista asioista

Minua on viehättänyt lukea eri aikoina eläneiden profeettojen teksteistä, miten näillä profeetoilla on ollut Jumalan suomaa tietoa tulevista ajoista, taloudellisista katastrofeista ja sodista, kuivuuden tai sateiden ja tulvien tai sairauksien aiheuttamista nälkävuosista, valtioiden tai yritysten holtittoman rahankäytön aiheuttamista lamakausista ja miten Jumala on ohjannut omiaan näiden vaikeuksien läpi. 

Joillekin Jumalaan luottaville on siunaantunut maallista mammonaa yltäkyllin, mutta sekään ei ole tullut ilmaiseksi vaan idean, siihen satsaamisen, vaikeuksien voittamisen ja toimeliaisuuden synnyttämän hyvän kautta. Jumala suo viisauttaan ja varallisuutta sille, jonka toimet synnyttävät aitoa hyvyyttä, turvaa tai helpotusta ihmisille ja maailmaan. 

Näitä Jumalalta viisaustietoa saavia profeettoja on valitettavasti hyvin vähän maailmassa, mutta heitä edelleen on. Tietoa on jo annettu mm. tulevista ilmastollisista muutoksista, joiden seurauksena taloudelliset olosuhteet tulevat muuttumaan rajusti. Muutos on jo käynnissä. Tämä sukupolvi tulee todistamaan näistä tapahtumista omin silmin ja korvin. 

Jokainen Jumalaan turvautuva ihminen voi rukoilla helpotusta omaan elämäänsä tai läheisensä elämään, mutta kylmiin rukouksiin, kuten "anna minulle lottovoitto" tai "anna minulle paljon rahaa" -rukouksiin ei kukaan vastausta saa. 

Jumala ei ruoki kenenkään omaa ahneutta, vaan jakaa hyvyyttään riittävästi jokaiselle, joka vilpittömin mielin tahtoo auttaa lähimmäisiään. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti