sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Epävarmuudesta ja siitä eroon pääsemisestä

Ystäväni työskentelee ihmisten parissa, joilla on vaikeuksia valita itselle sopiva ammatti tai elämän suunta on muutoin hakusessa. Kyse on pitkittyneestä epävarmuudesta. Monet pääsevät eroon epävarmuudestaan, toiset eivät koskaan. Miksi?


1. Pelottelu. Tärkein syy epävarmuuden syntyyn on pelko, jota on koettu lapsuudessa. Kasvuiässä utelias lapsi kokeilee kaikenlaista ja jos kokeilu on tuottanut epäonnistumisen, ovat vanhemmat tai muut läheiset pyrkineet suojelemaan lasta muilta epäonnistumisilta. Lasta varoitellaan ja pelotellaan, jolloin epävarmuus omista kyvyistä johtaa kokeilemisen pelkoon.


2. Epäonnistumisen pelko. Kun lapsi koettaa tehdä jotakin itse, mutta suoritus on hidasta tai ei oikein tahdo syntyä tulosta, voi vanhempi pyrkiä tekemään tehtävän itse "malliksi lapselle". Näin lapsi oppii, että joku muu tekee paremmin ja yrittäminen lakkaa.


3. Keskittymiskyvyn puute. Lapsi voi olla tehtävien teossa aikaansaamaton, sillä huomio siirtyy asioista toisiin. Vanhempi voi silloin olla liian ankara ja kärsimätön, huutaa tai muutoin luoda pelottavan tilanteen, jolloin lapsen asenne tekemistä ja yrittämistä kohtaan muuttuu peloksi.


4. Arkuus. Monet lapset ovat syntyjään arempia kuin toiset. He mieluusti katselevat muiden lasten touhuja ennen kuin uskaltavat itse kokeilla. Tällaiset lapset tarvitsevat paljon lempeää rohkaisua, vaikka joku kokeilu ei onnistuisikaan. Useimmiten vanhemmat yrittävät pakottaa lapsen osallistumaan, mikä pahentaa arkuutta.


5. Tuen ja kannustuksen puute. Tämä on vakavimpia syitä lapsen arkuuteen ja epävarmuuteen. Kun lapsi vain touhuaa yksin yrittäen keksiä itselleen tekemistä, mutta ei saa vähäisille onnistumisen tunteilleen vastinetta tai hyväksyntää, lakkaa hän yrittämästä. Kannustuksen puute liittyy aina rakkauden puutteeseen lasta kohtaan. 


6. Liika yrittäminen. Useilla vanhemmilla on paineita saada lapselle monia hyviä harrastuksia ja aikataulutettua tekemistä sekä vaatimuksia parhaista koe- ja todistusnumeroista. Useimmiten lapsi tekee, mitä odotetaan, mutta suorituspaineet johtavat epävarmuuteen itsestä ihmisenä ja omasta kelpaamisesta silloin, jos suoritukset ovat heikompia. 


7. Virikkeiden puute. Päinvastainen tilanne edelliseen on vanhempien passiivisuus lapsen tarpeita kohtaan. Lapsi on jäsen perheessä, mutta hänen harrastus- tai itsensä toteuttamisen tarpeensa ovat laiminlyöty. 


8. Kiusaaminen. Useita lapsia kiusataan jo päiväkodissa tai jopa omassa perheessäkin. Piikitellään ulkonäköä tai mollataan suorituksia, pelästytellään pilanaamareilla ja järkytetään kauhukohtauksilla, ilkutaan pienistä kömmähdyksistä ja kaikkea muuta nolaamista, mitä typeryyksiä ihmisäly voi keksiä. 


9. Illuusioiden luominen. Moni vanhempi voi luoda lapselleen jo pienestä alkaen mielikuvia suureellisesta tulevaisuudesta, johon lapsen täytyy pyrkiä. Vanhemmat reitittävät koulu- ja urapolun valmiiksi, tyrkyttävät lastaan mitä ihmeellisimpiin "parempien ihmisten piireihin" ja pönkittävät lapsensa mielikuvitusta ihannepuolison ja ihanne-elämän ajatuksilla, jotka eivät sitten olekaan totta.


10. Rankaiseminen. Jotkut vanhemmat kuvittelevat lapsensa kykenevän vaikka mihin suorituksiin ja vastuisiin, joihin lapsi saattaa olla aivan liian nuori tai harjaantumaton. Kun lapsi sitten epäonnistuu, seuraa kurinpitotoimi, rangaistus, minkä lapsi kokee epäoikeudenmukaiseksi ja vääräksi. Lapsi lakkaa yrittämästä, jotta ei joudu uusiin kurinpitokohtauksiin rankaisijansa kanssa.


Jokainen ihminen on syystä tai toisesta vaurioitunut minä-kuvaltaan jo elämän alkutaipaleella. Siksi epävarmuus on alituinen seuralainen lapsuudesta alkaen. Ei ole yhtään ihmistä, joka ei olisi jollakin tavoin epävarma. 



Eroon epävarmuudesta

Epävarmuudesta pääsee eroon joko kehittämällä itseään tai peittämällä puutteensa. Tämä edellyttää vahvaksi kehittynyttä itsetuntoa ja itsensä tuntemista. 


Elämäntaito-oppaat tarjoavat pikaohjeita itsetunnon vahvistamiseen. Osalle Raamattu tai muu filosofinen kirjallisuus antaa omanarvon tunnetta. Niitä voi lukea, jos kokee tarvetta. Lukeminen lisää myös tietoa, mikä on hyväksi itseymmärrykselle ja itsetunnolle.


Sosiaaliset suhteet ovat erittäin hyödyllisiä epävarmuuksien poistamiseksi. Niissä oppii, miten erilaisia ihmiset ovat ja miten erilaista myös heidän osaamisensa on. Toiset lyöttäytyvät "samankaltaisten" joukkoihin, jotka voivat olla oman elämän kehitykselle kielteisiä tai myönteisiä. Kielteisiä joukkoja ovat alkoholi-, huume- tai rikollisryhmät, joissa ihminen kokee olevansa vahva, mutta tunne on petollinen, koska ryhmään sitoutuminen ei johda epävarmuuden poistumiseen tai hyvään elämään, josta voi vielä mielessään haaveilla. Myönteisiä ryhmiä ovat vaikkapa kädentaito-, musiikki-, tanssi-, urheilu- tai muut harrasteryhmät, joissa onnistumisia ja niistä koituvaa itsevarmuutta voi hankkia. 


Jotkut valitsevat "roolin", jolla tuntevat olonsa vahvaksi. Roolin avulla epävarmuus ei kuitenkaan poistu, koska sitä ei ole edes tunnistettu. Rooli on kuin verho, jolla epävarmuus peitetään, mutta haluttua itsevarmuutta ei roolin kautta saada lainkaan. Rooli voi jopa eristää ihmisen muista tai estää saavuttamasta tavoittelemaansa työtä, uraa tai elämää. Kun roolista luopuu, myös elämä muuttuu.


Myös parisuhde voi olla itsetunnolle haitallinen. Pariterapia voi olla hyödyksi. Itsetunnoltaan tervehtyvä tietää, mitä hänen pitää tehdä.


Epävarmuus rahan ansaintaan ja säästämiseen on opittu kotoa tai ideologioiden kautta. "Raha on kaiken pahan alku" ja "rikkaat ovat riistäjiä" -tyyppiset valheelliset sloganit tuhoavat ihmisen myönteisen asenteen ansaitsemaansa rahaan. Jokainen ihminen joutuu sekä ansaitsemaan elantonsa että säästämään tulevaisuutta varten. Näin on ollut aina ja on oleva tulevaisuudessa.


Itsevarmuuden saa, jos:

a) Tunnistaa omat epävarmuutensa ja pohtii tai muistelee, mistä kokemuksista ne ovat syntyneet. Anteeksianto vanhemmille ja muille läheisille on tärkeä osa tätä tiedostamista. Läheiset ovat tehneet oman osansa kasvatuksesta parhaan ymmärryksensä mukaan.


b) Tunnistaa omat kyvyt, ilon aiheet, innostuksen aiheet ja alkaa toteuttaa näitä iloa tuovia asioita. Ala heti harrasta sitä, mistä olet haaveillut tai minkä tekemisestä eniten nautit. Voit kokeilla useita erilaisia harrasteita, jos oman löytyminen tuntuu hankalalta. Pääasia, että toteutat itseäsi. 


c) Tunnistaa oman osaamisen. Jos olet työelämässä, mutta et jostain syystä nauti työstäsi: esimiehesi voi olla hankala tai koet jotain muuta itsellesi kielteistä. Unohda esimiehesi tai kielteisyytesi ja näe, mitä työssäsi teet hyvin ja missä siinä olet erityisen hyvä. Et olisi tuossa työssäsi, jos et siitä jollakin tavalla pitäisi tai olisi siinä onnistunut erinomaisesti. 


d) Tunnistaa mahdolliset virhevalinnat. Jos olet selvästi itsellesi väärässä ammatissa, ala heti etsiä uutta ja itsellesi sopivampaa työtä tai koulutusta. Tutustu haaveammattiisi ja sen hyvin ja huonoihin puoliin tarkasti, jotta mielikuvasi perustuu todellisuuteen eikä illuusioon. Tunnista myös muut elämässäsi olevat haittatekijät tai haittaavat olosuhteet ja muuta ne.


e) Lakkaa keksimästä tekosyitä. Mutku, sitku, eiku, enpä tiedä, no ehkä, kaipa ja monet muut ilmaukset kielenkäytössäsi viittaavat epävarmuuteen, jota et ole vielä käsitellyt tai tunnistanut. Ala hankkia onnistumisia, jatka epäonnistumisesta huolimatta, koe tekemisen riemua itsellesi tärkeän harrastuksen tai työn parissa. 


Itsevarmuus syntyy ja kasvaa onnistumisista. Onnistumiset tuottavat onnellisuuden tunteita. Onnistumisen ja onnellisuuden tunteet tuottavat lisää varmuutta ja pätevyyttä. 


Itsetunto perustuu aina johonkin tekemiseen, joka on itselle tärkeää. Silloin kokee olevansa siinä hyvä ja josta on kartuttanut itselleen tietoa ja taitoa. Tätä tekemistä ihminen pyrkii kehittämään, monipuolistamaan ja jalostamaan eri tavoin jopa elämänsä loppuun saakka ja vaikka muun työn ohella. Uteliaimmilla näitä mieluisia harrasteita ja tekemisiä voi olla elämän aikana useita erilaisia.


Joskus nuoruudessa inhotusta tekemisestä voi aikuisena tulla intohimon kohde. 


Hyvä elämä tarkoittaa tekemisten ja onnistumisten kartuttamista epäonnistumisista huolimatta. Hyvä itsetunto ja itsevarmuus ovat oppimisen ja onnistumisten seuraus. 


Elämä on luovuutta ja tekemistä, harrasteita ja työtä, omilla kyvyillä muiden auttamista, näihin jokainen ihminen on luotu. Ikä ei ole este itsensä toteuttamiselle ja uuden aloittamiselle. Tee se, mitä olet jo kauan pohtinut. Aloita nyt!


(C) Copyright 2019 Tuula L.    











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti