keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Positiiviset, Negatiiviset ja Neutraalit tunteet - näin ne vaikuttavat

Muistatko tilannetta, jossa olisit kokenut niin suurta iloa, että sydän riemuitsee ja tekee mieli huutaa kaikille, kuinka onnellinen olet? Niin iloinen, että sinä vain kiität ja ylistät Jumalaa? Tiesitkö, että kaikkein tärkeintä elämässä on kielteisyyden voittaminen ja ilon löytäminen? Tässä syy.


Georg E. Vaillant (s. 1934) on Harvardin yliopiston professori, psykoanalyytikko ja psykiatri, joka on kirjoittanut tieteellisen tutkielman ihmisen Hengellisyyden evoluutiosta (Rasalas Kustannus 2009). Hän sanoo: "Ilo on rakkautta". 

Vaillantin mukaan ihmisellä on kolmenlaisia tunteita: kielteisiä, neutraaleja ja positiivisia. Kullakin on omat vaikutuksensa mielen ja kehon terveyteen, sosiaalisiin suhteisiin sekä henkiseen kehitykseen.


 1. Positiiviset tunteet ovat ihmiselle elintärkeitä tunteita, sillä ne muun muassa korjaavat mielen ja kehon sairauksia sekä tekevät ihmisen onnelliseksi. Näitä tunteita ovat: myötätunto, laupeus, anteeksiantamus, toivo, ilo, rakkaus, totuus, usko, luottamus, epäitsekkyys (mm. äidinrakkaus, lähimmäisenrakkaus, veljeys, ystävyys), riemu, hurmio ja kunnioitus. Näitä tunteita Vaillant nimittää hengellisiksi tunteiksi, koska niistä saa itselleen suurinta onnellisuutta. Kaikkein tärkein näistä on kiitollisuus, sillä se on tunteista avartavin ja lisää pyhyyden ymmärrystä. 

Positiivisissa eli hengellisissä tunteissa olennaisinta on, että ne syntyvät ainoastaan muiden ihmisten kautta tai avulla. Yksin ollessa näitä ei voi saavuttaa. Positiiviset tunteet vapauttavat ihmisen omasta itsekkyydestä ja itsekeskeisyydestä, ne kasvattavat toisten auttamiseen ja palvelemiseen, tekevät ihmisen joustavammaksi, luovemmaksi ja toiminnallisesti tehokkaammaksi. 

Kehon terveyteen positiiviset tunteet vaikuttavat erityisen voimakkaasti: ne hidastavat perusaineenvaihduntaa, alentavat verenpainetta, rauhoittavat hengitystä, laukaisevat lihasjännitystä, syventävät unta ja luovat levollisuutta ja terveyden tunnetta koko kehoon. Positiivisilla ihmisillä aivojen vasen etuotsalohko on biologisesti aktiivinen, kun oikea puoli on passiivinen.

Positiiviset tunteet tekevät ihmisestä henkisesti vahvan, sillä ne lisäävät harkintakykyä, tiedonjanoa, rohkeutta, itsekontrollia ja sosiaalista kapasiteettia. He ovat myös varsin vaikuttavia ja osaavia.


2. Kielteisiä tunteita ovat epäilys, pelko, viha, suuttumus, masennus, kateus, inho, kostonhalu, epätoivo, suru, häpeä, fundamentalismi ja muu kiihkoilu. Nämä tunteet aiheuttavat ihmisessä itseensä käpertymistä, jähmettävät henkisesti, kaventavat ymmärrystä ja edesauttavat taantumusta. Negatiiviset ihmiset eivät opi tai luo mitään uutta. He ovat kauttaaltaan raskasmielisiä. Heidän kanssaan on vaikea olla ja elää.

Negatiiviset tunteet kiihdyttävät aineenvaihduntaa, nostavat sydämen sykettä ja verenpainetta. Ne liitetään mielisairauteen sekä moniin fyysisiin sairauksiin, sillä ne ovat sisäänpäin kääntyneinä ihmistä tuhoavia ja taistele-tai-pakene-reaktioita lisääviä. Näille ihmisille kiittämättömyys on tyypillistä, he eivät kykene anteeksiantoon, vaan vatvovat menetyksiään tai huonoa kokemustaan alituiseen, joten he kuihtuvat henkisesti. 

Negatiivisilla ihmisillä on aivokuvauksissa havaittu voimakasta biologista aktivaatiota oikean etuotsalohkon alueella, kun taas vasen puoli on passiivinen. 


3. Neutraalit tunteet kuten hilpeys, innostus, tyytyväisyys, uppoutuminen (flow), onnistumisen tunne ja rauha syntyvät itsekseen olemisesta ja mieluisan asian tekemisestä. Nämä tunteet ovat ihmiselle hyvin tärkeitä, koska ne avaavat tien positiivisiin tunteisiin. 

Neutraalien tunteiden taustalla on aina jonkin itselle mieluisan toiminnan tekeminen -  esimerkiksi harrastukset, joista saa erilaisia tyytyväisyyden ja onnistumisen tunteita. Nämä tunteet rauhoittavat mielen ja virkistävät ajattelun. 


4. Psykopatia on tila, jossa ihmiseltä puuttuu kokonaan moraalinen ymmärrys ja empatia muita kohtaan. Näillä ihmisillä ns. ventromediaalinen korteksi, joka sijaitsee nenävarren yläpuoleisessa aivolohkossa, on muita ihmisiä ohuempi myeliinikerros (epäaktiivinen hermotoiminta). Heillä tämä aivojen osa on ikään kuin sammuksissa tai vaurioitunut. Siksi he eivät kykene noudattamaan mitään sosiaalisia normeja tai tapoja, käyttäytymään sosiaalisesti hyväksytyllä tavalla eivätkä kykene kokemaan positiivisia eli henkisiä tunteita lainkaan. 

Psykopaateilla äly toimii normaalisti, mutta se ruokkii vain omaa etua. Syyllisyyden tunto, tunnontarkkuus tai vastuuntunto ja huolenpito muista puuttuvat kokonaan. Jos joku joutuu vakavaan onnettomuuteen heidän silmiensä edessä, eivät he kykene tuntemaan sympatiaa tai auttamaan lähimmäisiään. Myöskään valheenpajastuslaitteet eivät heihin toimi. He ovat tunnekylmiä ja elävät pääosin kielteisissä tai korkeintaan neutraaleissa tunteissa. Tästä syystä he ovat alttiimpia häikäilemättömyyteen ja hyväksikäyttämään muita saadakseen haluamansa. 



Kohti kiitollisuutta ja elämäniloa


Suurin osa ihmiskunnasta elää jatkuvassa kielteisyydessä. Ihmiset ovat niin tottuneet olotilaansa, etteivät edes ymmärrä negatiivisuutensa haitallisuutta itseensä ja läheisiinsä. 

Ihminen voi kokea suurinta iloa ja kiitollisuutta vasta, kun oppii pääsemään eroon kielteisyydestään. Vaillant on havainnut, että kiitollisimmat ihmiset ovat kokeneet elämänsä aikana kovia kolhuja ja menetyksiä, mutta oppineet antamaan anteeksi ja  olemaan kiitollisia ja siten kasvaneet henkisesti terveeseen, myönteiseen ja tuottavaan elämään. He myös ovat löytäneet itselleen harrastuksen tai ammatin, jossa voivat auttaa muita.


Positiivisten tunteiden ruokkiminen alkaa siitä, että löytää jokaiselle päivälle asioita, joista voi kiittää a) itseään, että sai jotakin hyvää aikaan tai b) Jumalaa, joka on antanut kaiken hyvän sillekin päivälle ja c) kykenee antamaan anteeksi kohtaamansa vääryyden. 


Oopperalaulaja Dame Kiri Te Kanawa (s. 1944) mainitsi taannoisessa haastattelussaan kysymykseen, että mistä syntyy ihmisen karisma, säteily, joka lumoaa kuulijat. Hän vastasi hetken mietittyään: "Henkisestä totuudellisuudesta ja kiitollisuudesta". 


Linkki G. E. Vaillantin YouTube -luentoon: 
Happiness is a Cart, Love is The Horse







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti