torstai 7. maaliskuuta 2019

Kauniin käytöksen ja hyvän elämän kultaiset ohjeet

Jo antiikin aikana ihmisille opetettiin kauniin käytöksen periaatteet. Niitä tarvitsivat erityisesti korkeammassa asemassa olevat henkilöt, kuten aateliset, ritarit, papit, kuninkaalliset sekä korkeat virkamiehet. Sittemmin sääntöjä alettiin opettaa luostareissa noviiseille ja myöhemmin koululaitoksen myötä rahvaalle. Hyvään käytökseen katsottiin kuuluvan erityisesti nämä 13 periaatetta. 


1. Kohtuus
Ihmisen ei tule ahnehtia mitään, vaan kaikkea tulee hankkia ja olla vain kohtuullisesti. Ylimääräinen on turhaa, joten jokainen voi antaa omasta liiastaan tarvitseville. Myös käytöksen tulee noudattaa kohtuutta. Älä ahnehdi ruokaa, herkkuja, nautintoaineita tai muutakaan, joka voi viedä terveytesi.

2. Vaiteliaisuus
Turha höpöttäminen ja juoruaminen ovat huonoa käytöstä. Vaiteliaisuus omista ja toisten asioista on edellytys arvostettuun asemaan pääsylle. Kohteliasta keskustelua voi käydä yleisistä asioita.

3. Järjestys
Hyvä käytös ja eteneminen uralla edellyttää järjestystä omissa asioissa ja kaikessa työhön liittyvässä. Kodissa ei tule olla mitään sekasotkua, vaan tavaroiden tulee omilla paikoillaan, myös asun ja ulkonäön tulee olla siisti ja huoliteltu.

4. Päättäväisyys
Jos aiot tehdä jotakin, tee se päättäväisesti ja loppuun saakka. Päättäväisyys on ainoa tapa saavuttaa asioita.

5. Ahkeruus
Aikaansaava on ahkera kaikessa: oppimisessa, arjen askareissa, työssä ja kaikessa avuliaisuudessa muita kohtaan. Ahkeralla on hyvä maine ja paremmat saavutukset.

6. Vilpittömyys
Vilpittömyydellä saavutetaan luottamus toisten silmissä. Se tuo myös mielenrauhan itselle. Vilpitön tulee olla itselleen ja jokaiselle kohtaamalleen henkilölle.

7. Oikeudenmukaisuus
Hyvä käytös edellyttää järkevyyttä ja viisautta, mikä ilmenee oikeudenmukaisena kohteluna ja päätöksinä. Ketään ei saa kohdella epäoikeudenmukaisesti, sillä se kertoo vilpillisestä henkilöstä, joka on valmis pettämään jokaisen.

8. Mielenmaltti
Hillitty käytös syntyy mielenhallinnasta. Ei pidä antautua väittelyihin, kiivastua julkisesti, näyttää vihaista naamaa, sortua julkiseen päihtymiseen tai muuhun hillityn ja kauniin käytöksen vastaiseen. Kiivaus vie ihmisen tyhmyyteen, himojen perässä juokseminen köyhyyteen.

9. Puhtaus
Älä salli minkäänlaista likaa kodissasi, työpisteessäsi, autossasi tai missään omissa tiloissasi. Pidä asusi ja itsesi puhtaina, sillä puhtaus kuvastaa ajatustesi laatua.

10. Säästäväisyys
Jokaisen tulee varautua yllättäviin menoihin elämässään, joten opettele säästäväiseksi. Säästä jokaisesta palkastasi pieni summa, 5-10-20 % tai enemmän, jos voit. Säästäväinen ei ajaudu ahdinkoon tuhlaamisen takia. Säästäväisellä on turvattu vanhuus.

11. Mielen tasapaino
Tasapaino mielessä on rauha ajatuksissa. Turha intoilu ja erilaisten asioiden perässä juokseminen hajottaa mielen, vie elämää sinne ja tänne ja estää asioiden saavuttamisen. Keskity yhteen asiaan ja sen eteenpäin viemiseen, sillä se mihin keskityt, se kasvaa ja lisääntyy.

12. Siveys
Älä likaa kenenkään mainetta, vielä vähemmän omaasi. Pidättäydy houkutteista, älä petä ystäviä tai puolisoasi, vaan noudata siveyttä myös omissa pyyteissäsi.

13. Nöyryys
Ylpeys vie turmioon, nöyryys voittoon. Nöyryys tarkoittaa myös antautumista rukoukseen ja Jumalan tahtoon. Itseäsi ylempiä kannattaa kuunnella ja totella, mutta itseäsi alemmissa viroissa olevia tulee kohdella kauniisti ja kunnioituksella. Älä ylpeile millään itseäsi koskevalla, sillä nöyrää kunnioitetaan, ylpeää vihataan.


Kutakin periaatetta harjoitellaan viikko kerrallaan. Kun lista on käyty läpi, aloitetaan harjoitus alusta uudestaan. Näiden 13 periaatteen hallitsevalle elämä tarjoaa paljon hyvää sekä paremman aseman yhteiskunnassa. Presidentti Benjamin Franklin (1706-1790) oli innokas kyseisten periaatteiden noudattaja.

(C) Copyright 2019 Tuula L.






2 kommenttia:

  1. Mietin sitä, että näiden viisaiden ohjeiden aiheet noudattavat jotain systeemiä, mallia. Mistähän se mahtaa tulla?

    VastaaPoista
  2. Hei ja kiitos viestistä! Pahoittelen viivettä vastauksessa, sillä olin unohtanut kytkeä kommenttiautomatiikan päälle.
    Tämän artikkelin taustalla on joskus 1990-luvun lopulla lukemani teos. Löysin tuolloin tekemäni lyhyet muistiinpanot, mutta otsikoiden perustelut olen laatinut itse. Muistelen, tätä samaa asiaa käsiteltiin Benjamin Franklinin elämäkerrassa sekä ritarien yleisiä ohjeita käsittelevässä teoksessa, jonka nimeä en nyt enää muista.

    VastaaPoista