keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Miehen ja naisen biologiset, emotionaaliset ja seksuaaliset erot

Nykyään on muotia neutraloida sukupuolieroja ja kyseenalaistaa niin naiseus kuin miehekkyyskin. Ideologisista syistä lapsia halutaan kasvattaa sukupuolineutraaleiksi, mikä tuntuu julmalta ja lasten kasvua ja identiteettiä vääristävältä puuhalta. Tutkimusten perusteella on löydetty ainakin 50 ominaisuutta, joilla mies- ja naissukupuoli eroavat toisistaan biologisesti, mentaalisesti ja seksuaalisesti. Tässä osa käyttäytymiseen liittyvistä eroavaisuuksista. 

1. Miehet ja naiset näkevät asiat eri tavoin: 

Miesten silmän retina on paksumpi, naisen ohuempi. Miehillä on enemmän M-soluja ja naisilla P-soluja. M-solut ovat suuria ja sijaitsevat pitkin retinaa. P-solut ovat pienempiä ja sijaitsevat ryhmittyneinä retinan ympärille. 

Miesten silmät ovat M-solujen takia erikoistuneet huomaamaan esineiden liikkumisen. Naisten P-solut ovat erikoistuneet tunnistamaan yksityiskohtia, muotoja ja analysoimaan niiden tekstuuria ja väritystä.


2. Tyttölapset tunnistavat paremmin kasvoja, poikalapset tunnistavat liikkuvia esineitä.

Tutkittaessa pieniä vauvoja havaittiin, että tyttölapset seuraavat enemmän kasvoja ja poikavauvat liikkuvia kohteita.

3. Pojat ja tytöt haluavat piirtää erilaisia asioita

Tytöt tykkäävät piirtää ihmisiä, eläimiä ja kasveja, symmetrisesti järjestettyjä sommitelmia ja hahmojen kasvot edestä päin. Tytöt käyttävät  runsaasti eri värejä mutta enimmäkseen lämpimiä sävyjä. 

Pojat piirtävät mieluiten toimintakuvauksia, joissa on vähemmän kuin 6 erilaista väriä ja jotka ovat enimmäkseen viileitä sävyjä. Myös aseet ja kulkuneuvot ovat poikien mieliaiheita.


4. Naiset kuulevat paremmin kuin miehet

Aivojen kieli- ja kuulokeskuksessa naisilla on 11 % enemmän hermosoluja kuin miehillä. Naiset tunnistavat paremmin äänen sävyjä. Naiset myös reagoivat miehiä herkemmin lasten itkuun.


5. Miehet voivat olla kuulematta ei-haluttuja ääniä

17-25-vuotiailla tehdyn tutkimuksen mukaan miehet ja naiset reagoivat eri tavoin kohinaan ja musiikkiin. Naiset reagoivat molempiin ääniin voimakkaasti, miehet taas kykenivät sulkemaan kohinan pois kuulostaan, jos se ei heitä miellyttänyt. 

Musiikkiterapia tehoaa ennenaikaisesti syntyneisiin tyttölapsiin paremmin kuin poikalapsiin. Tyttövauvat alkoivat kehittyä nopeasti, mutta poikavauvoilla musiikki ei lisännyt kasvunopeutta.


6. Naiset kykenevät ilmaisemaan tunteitaan verbaalisesti paremmin kuin miehet

Kun tytöt (7-17 v.) käsittelevät negatiivisia tunteita, aivojen mantelitumake aktivoi aivokuoren. Tämä tapahtuu vain tytöillä. Siksi he kykenevät ilmaisemaan tunteitaan verbaalisesti. 

Miehet sen sijaan vetäytyvät muista syrjään eivätkä halua puhua, kun käsittelevät negatiivisia tunteitaan. Miehet ovat alttiimpia riistämään hengen itseltään.

Noin 12-vuotiaana poikien testosteronireseptorit muuttavat heidän sisäistä kelloaan, jolloin myöhään valvominen ja herääminen lisääntyvät.


7. Pojat liikkuvat ajatellessaan

Koululaistutkimuksissa havaittiin, että pojat ratkaisevat matemaattisia ongelmia nopeammin kuin tytöt. Pojat myös käyttivät liikkeitä ja eleitä selittäessään ratkaisujaan. 

Kun tyttöjä opetettiin käyttämään eleitä ja liikkeitä, ratkaisivat he matemaattisia tehtäviä yhtä nopeasti kuin pojat.


Naisilla vie kauemmin toteuttaa kolmiulotteisia tila-avaruustehtäviä. Näin on myös nuorilla lapsilla. Naiset käyttävät navigointiin aivokuorta, minkä avulla he tunnistavat ja ymmärtävät maamerkkejä. Miehet navigoivat hippocampuksen avulla eli mittaavat etäisyyksiä ja koordinaatteja.


8. Poikaryhmillä on erilaiset leikit kuin tyttöryhmillä

Pojat leikkivät mieluiten isoissa ryhmissä, keskittyvät itse peliin tai leikkiin, joka on rajunpuoleista, kovaa kilpailua ja vastakkainasettelua, ilmaisee valta-asemaa ja testaa hierarkioita, sisältää aluevaatimuksia ja monopolisoi leluja, tuo esiin fyysistä voimaa, taistelee sosiaalisesta asemasta ja käyttää uhkailuja.

Tyttöjen leikit ovat enemmänkin sosiaalisten suhteiden rakentamista, yhdessätekemistä, ehdotusta yhteistyöhön, leikit ovat yleensä huolenpitoon liittyviä ja leikit saattavat muuttua jopa 20 kertaa enemmän kuin poikien. 

Jos lapsia on paljon, pojat ja tytöt ryhmittyvät omiin leikkeihinsä. Pojat ja tytöt leikkivät yhdessä vain, jos oman sukupuolen seuraa on vähän.

Tytöt pyrkivät luomaan ystävyyksiä sellaisiin, jotka tukevat heitä emotionaalisesti.

Pojat luovat kaverisuhteita sellaisiin, joilla on samat kiinnostuksen kohteet tai harrastukset kuin itsellä. Myös työkaverit ja kilpaurheilu tarjoavat kaverisuhteita. 


9. Pojat ja tytöt valitsevat luonnostaan erilaiset lelut

Puolitoista vuotiaat tyttölapset valitsevat mieluiten nuken ja pojat rekka-auton. Alle vuoden ikäiset lapset valitsevat täsmälleen samoin. Tämän ikäiset eivät tunnista omaa sukupuoltaan. 

Näin käy myös perheissä, joissa halutaan kasvattaa lapsia sukupuolineutraalilla tavalla. Jos tytöille annettaan vain rekkoja leikkikaluiksi, leikkivät he niillä, kuin ne olisivat nukkeja. Kun pojille annetaan vain nukkeja leikkikaluiksi, leikkivät he niillä, kuin ne olisivat miekkoja ja vasaroita. Sama ilmiö tapahtuu ihmisapinoilla. 


10. Pojat ottavat mielellään riskejä

Tutkimuksissa  on havaittu, että pojat innostuvat voimakkaasti rajuista ja vaarallisista tempuista, tytöt taas pelkäsivät niitä. Tytöt myös säikkyvät enemmän mahdollista uhkaa tai vaaraa ja reagoivat voimakkaasti onnettomuuden ja kivun mahdollisuuteen.

Äidit luovat lapsilleen vakautta, turvaa, hoivaa ja rohkaisua sekä halaavat heitä enemmän ja laulavat lastenlaulut tarkalleen oikein. Äidit antavat käskyt lyhyinä ja painotetuin äänensävyin ja saavat hellyyspuuskia aina kosketellessaan lapsiaan.

Isät haastavat lapsiaan enemmän, kiusaavat, kisailevat ja luovat ennakoimattomia tilanteita ja keksivät omia sanoituksiaan lastenlaulujen sävelmiin. Isät antavat suoria komentoja ja saavat hellyyspuuskia leikittyään seikkailupelejä lastensa kanssa.


11. Miehet yliarvioivat omat kykynsä ja toimivat sen mukaan

Samasta yliopistosta, aineesta ja samoin arvosanoin valmistuneiden miesten ja naisten ansiokehityksessä huomattiin, että 57 % miehistä oli pyytänyt työstään palkankorotusta omiin kykyihinsä vedoten, naisista vain 7 % oli toiminut samoin. 

Naiset ovat jatkuvasti alttiina hormononaalisille muutoksille, joten heidän emotionaaliset vaihtelunsa ovat voimakkaita. Estrogeeni tekee naisista maanisempia, puheliaampia, sosiaalisempia ja hoksaavaisia. Progesteroni taas tekee heistä ylitunteellisia, stressaantuneita, jopa vihamielisiä ja masentuneita, jolloin aivot eivät ole terävimmillään. Näistä syistä naisen käytös voi vaihdella paljonkin kuukauden aikana. Miehen käytös on emotionaalisesti varsin vakaata.

Naisen aivot ovat joustavammat kuin miehen, sillä raskaus muuntaa naisen aivotoimintaa.

12. Miehet kuolevat todennäköisimmin onnettomuuksissa

Riskinottokyky ja omien kykyjen yliarviointi johtaa useimpiin miesten hukkumisiin tai muihin onnettomuuskuolemiin. Miehet eivät halua kuulla varoituksia. Mielenkiintoista on se, että aivojen glutamiini (säästää aivoja happikadolta onnettomuuden jälkeen) on vakaa tytöillä, mutta laskee pojilla jopa 80 %, mikä kuvaa aivojen solukuolemien laajuutta.


13. Naiset tunnistavat teennäiset ilmeet paremmin kuin miehet

Teini-ikäiset lukevat kasvojen ilmeitä eri tavoin: pojat tulkitsevat neutraalit ilmeet epäystävällisiksi, tytöt ystävällisiksi. Naiset tunnistavat surulliset kasvot 90 % ja miehet 40 % tarkkuudella. Pikkutytöt kykenevät tunnistamaan teennäiset kasvonilmeet paremmin kuin pojat. Naiset tunnistavat vauvojen tarpeet näiden ilmeistä ja äänensävyistä paremmin kuin miehet.

Miesten aivoissa kiertää enemmän vasopressiiniä ja testosteronia kun naisten aivoissa estrogeenia ja oxytosiinia. Jos miehille annetaan oxytosiinia, kykenevät hekin olemaan empaattisempia ja tunnistamaan hienojakoisia ilmeitä paremmin.

14. Pojat ilmaiset aggressioitaan fyysisesti, tytöt verbaalisesti

Ilmiö koskee kaikkia imettäväislajeja. Miehillä on isompi mantelitumake, varsinkin hyvin aktiivinen oikea mantelitumake, joka vastaa negatiivisista tunteista fyysisestä toiminnasta. 

Naisilla vasen mantelitumake on aktiivisempi, jolloin mentaaliset reaktiot ovat voimakkaampia. Naisilla myös nopeasti kehittynyt otsalohkon prefrontaalinen kuorikerros hillitsee aggressiivista käytöstä. 

Jotkut miehet eivät hillitse fyysisiä aggressioitaan ja jotkut naiset eivät osaa hillitä verbaalista nalkutustaan. 

Myös nuoret pojat tappelevat nyrkeillään, kun tytöt aiheuttavat harmia toisille juoruillaan.


15. Naiset reagoivat tunteikkaisiin kuviin voimakkaammin

Kun naisille näytetään tunteikkaita kuvia, käyttävät he molempia aivolohkojaan ja 9 aivojen aluetta aktivoituu, miehillä vain 2 ja vain toisella aivopuoliskolla. Naiset myös muistavat tunteikkaat tapahtumat miehiä paremmin.

Aivojen peilisolut (MNS) auttavat tuntemaan empatiaa toisia kohtaan. TPJ-solut taas auttavat ottamaan etäisyyttä toisen ihmisen tunteisiin ja siten ratkaisemaan ongelmia analyyttisesti. Molemmat sukupuolet aloittavat kohtaamisen peilisolujen kautta, mutta miehet vaihtavat nopeasti TPJ-systeemiin. Tästä syystä naiset usein hakevat ongelmiinsa empatiaa ja toisen ihmisen neuvoa, miehet taas eivät näe syytä keskustella asiasta sen enempää. Miehet käyttävät peilisolusysteemiä rauhanrakentamiseen eikä niinkään tunteikkaaseen empatiaan. 

Naiset kokevat myös partnerinsa tuskan itsessään, jos tämä ei ole läsnä mutta on uhattuna, kun taas miehillä ei ole samanlaista reaktiokykyä.

Miehet kykenevät valehtelemaan naiselle uskottavasti, kun naiset rasittuvat selvästi enemmän miehelle valehtelun aikana. 

Naimisissa olevat miehet elävät keskimäärin kauemmin kuin naimattomat.

Miesten aivot ikääntyvät eri tavoin kuin naisten. Miehet menettävät ikääntyessään aivokuortaan ja harmaata ainetta nopeammin kuin naiset.


16. Miesten ja naisten seksuaalisen motivaation erot

Naisille sosiaalinen hyväksyntä ja suhteiden säilyttäminen ovat tärkeitä, miehet taas saavat positiivisen boostin konflikteista ja kilpailusta. Naisille kilpailu ja konfliktit tuottavat voimakasta stressiä, pelkoja ja surua. Tällaisessa tunnetilassa nainen ei halua seksiä, koska stressihormoni kortisoli sulkee oxitosiinin erityksen, jota tarvitaan seksuaaliseen motivaatioon. Nainen ei myöskään kykene stressaantuneena orgasmiin.

Naiset hakevat läheisyyttä ja yhdessäoloa parisuhteeltaan. He haluavat vakaan ja rauhallisen ympäristön. Miehet saavat seksuaalista nostetta strerssitasojen noususta, joten he saattavat olla seksuaalisesti hyvinkin aktiivisia juuri tuossa tilassa tai sellaisissa olosuhteissa.

Naisten seksuaalinen kokemus on linkittyneenä mielenliikkeisiin ja ympärillä olevaan maailmaan. Miehillä seksuaalisuus liittyy mantelitumakkeen aggressiivisuus-ärsykkeeseen ja sen nostamaan motivaatioon. Tämä osaltaan selittää miesten väkivaltaiset intohimot ja fantasiat.

Miesten aivoissa on kaksinkertaisesti enemmän aktivaatiota seksin aikana kuin naisilla. Teini-ikäisillä pojilla on kolminkertainen tarve seksiin kuin samanikäsillä tytöillä.

Naisten seksuaalinen kiinnostus on heikoimmillaan kuukautiskierron kahden viimeisen viikon aikana (progesteroni-hormoni korkea).

Miehen seksuaalisuus herää heti, kun hän keskustelee naisen kanssa, naisella ei ole samanlaista kykyä.

Miehen seksuaaliset fantasiat ovat visuaalisia, naisen romanttisia.

Naiset haluavat halailla ja jutella orgasmin jälkeen, sillä orgasmissa vapautuu oxitosiinia ja dopamiinia. Miehet haluavat vain nukkua, koska hypotalamuksen erittämät hormonit tekevät uniseksi.

Naiset haluavat seksiä mieluummin älykkään miehen kanssa, miehet eivät välitä älykkyydestä saadakseen seksiä.

Miehen sperman siittiömäärä lisääntyy, kun hän on erossa kumppanistaan tai hän harrastaa seksiä useiden kumppaneiden kanssa. Siittiöiden määrä vähenee, jos kumppani on aina sama.


17. Miehiä viehättää kauneus ja nuoruus, naisia status

Partnerin valinnassa miehet hakevat nuoruutta, symmetriaa, terveen näköistä ja hedelmällisyyttä edustavaa kumppania. Miehen silmät erottavat nopeasti tiimalasivartaloisen naisen. Mies päättelee viideosasekunnissa, onko nainen seksikäs. 

Naiset haluavat symmetrisen, anteliaan, luotettavan, noin 3 vuotta vanhemman ja 10 senttimetriä pidemmän korkean statuksen omaavan kumppanin. Hän haluaa, että mies investoi häneen ja yhteiseen aikaan. Turvallisuuden tunne syntyy useimmiten miehen taloudellisista resursseista, vaikka nainen olisi itsekin varakas.

Miesten mielestä naisen korkea ääni on miellyttävämpi kuin matala, naisten mielestä matalaääninen mies on miellyttävämpi kuin korkeaääninen. 

Miehiä viehättää naisen kainous, naisia miehen suoruus. Nainen on miehen lähestymiseen aluksi hyvin varovainen, mies pyrkii herättämään luottamusta ja turvallisuutta.

Rakastunut nainen erittää estrogeenia ja oxytosiinia, rakastunut mies dopamiinia, testosteronia ja vasopressiiniä.  

Rakastunut nainen on mielikuvituksellinen, intuitiivinen, huomaavainen ja hyvämuistinen. Mies rakastuneena on visuaalinen ja tarkkailee naisen ulkonäköä ja eleitä ja tietää heti, kun nainen on halukas seksiin. Nainen puolestaan tekee kaikkensa ollakseen haluttava valittunsa silmissä. 

Miehet ympäröivät itsensä mielellään kauniilla nuorilla naisilla. Tällä mies haluaa naisten kilpailevan itsestään potentiaalisena kumppanina.

Itsevarmat teinityöt vaikuttavat pojista siveettömiltä, kun taas itsevarmat pojat vaikuttavat tytöistä siveellisiltä.

Miehet hyväksyvät 3 kertaa helpommin seksin tuntemattoman naisen kanssa, naisista kukaan ei halua seksiä tuntemattoman miehen kanssa.

Miehet reagoivat voimakkaasti ja visuaalisesti naisen seksuaaliseen uskottomuuteen, kun naiset reagoivat voimakkaammin miehen emotionaaliseen uskottomuuteen.


Edellisten perusteella olisi syytä antaa poikien kasvaa miehiksi ja tyttöjen naisiksi. Tärkeintä olisi kasvattaa kaikki lapset sukupuolesta riippumatta rehellisiksi, hyväntahtoisiksi, viisaiksi ja itsenäisesti pärjääviksi, kuten linnutkin opettavat poikasensa lentämään ja hankkimaan ruokansa omin avuin.


Lisätietoa lähdeartikkelista tässä

(C) Copyright 2019 Tuula L.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti